Klimaat, neerslag en bodemvruchtbaarheid


In Beerwah, op de kaart aan de rechter kant, heeft men te maken met een drogere winter.Dat wil zeggen; er valt in de winter in dat gebied relatief weinig neerslag. 
Door het jaar heen is het wel redelijk vochtig. In Queensland zijn er zelfs plaatsen waar berghellingen wel 10.000 millimeter regen per jaar te verduren krijgen. Het klimaat wat in Queensland aanwezig is, is het sub-tropische klimaat. En de temperatuur ligt dan ook altijd tussen de 20 - 30 graden celcius. Dit is dus totaal niet te vergelijken met Nederland want wij kennen hier nog steeds temperaturen die onder het nulpunt zakken.
Klimaatzones in Australië
De bodemvruchtbaarheid in Queensland:
Door klimaat en bodemvruchtbaarheid wordt in Australië maar 1% van de grond gebruikt voor akkerbouw. Gezien de grootte van het land is dat even groot als Nederland en zelfs nog groter. Maar in vergelijking met Nederland is het weer heel weinig omdat er hier veel meer aan akker- en landbouw wordt gedaan.
Op het gebied van landbouw heeft Queensland een aantal producten die in het gebied zeer goed te telen zijn.
In Australië wordt enorm veel suikerriet verbouwd en Queensland is daarvoor het meest geschikt.
Vooral door het klimaat wat daar aanwezig is en de ondergrond die ervoor geschikt is.
Verder is Queensland ook een grote exporteur van fruit, vooral subtropisch fruit. Hierbij moet je denken aan ananassen en papaya's (zie foto). Langs de westkust zijn ook nog veel bananentelers te vinden.
Verder, in de regenachtige gebieden van Queensland, vind veel rijstbouw plaats welke sterk is gemechaniseerd.Van oudsher wordt er ook enorm veel tabak geteeld, dit is wel al flink uitgebreid naar andere gebieden in Australië.Het enige echte voedergewas voor vee wat veel wordt verbouwd is tarwe, dit is ook een van de grotere exportproducten. Maïs en sorghum worden in de tropische gebieden nog verbouwd.
Hiermee kun je dus concluderen dat er door de diversiteit aan klimaat en bodemvruchtbaarheid in elke regio het gewas wordt geteeld wat op die plek het best tot zijn recht komt. In Nederland is dit totaal niet het geval. Daar bestaat een groot deel uit het verbouwen van maïs en graslanden. Toch is dit niet helemaal met elkaar te vergelijken omdat Australië natuurlijk vele malen groter is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten